היום מציינים ברחבי העולם את יום זכויות האדם הבינלאומי. מטרתו של יום זה היא לחגוג את ההכרזה לכל באי עולם בדבר זכויות האדם, אשר נחתמה באסיפה הכללית של האומות המאוחדות בתאריך 10 בדצמבר 1948. הצהרה זו, אשר מנסחיהּ הושפעו רבות מהזוועות שהתחוללו תחת השלטון הנאצי, מגדירה את עקרונות היסוד של זכויות האדם ומהווה בסיס לאמנות הבינלאומיות בדבר זכויות האדם ולחוקות לאומיות רבות.
מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, השופט (בדימ') יוסף שפירא, פרסם היום לרגל יום זכויות האדם הבינלאומי, איגרת מיוחדת לעובדי משרד מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, ובין היתר הוא כתב:
"בתחילת כהונתי עליתי לסיפונהּ של הספינה הגדולה והאיכותית הזו, הנקראת משרד מבקר המדינה, לקחתי לידי את הגה הספינה ובחרתי לנוע אל עבר אופקים חדשים. הגדרתי כיעד מרכזי למשרדנו את הטיפול המעמיק בנושאים חברתיים וכלכליים, אשר הם בעלי השפעה מכרעת על כלל אוכלוסיית מדינת ישראל ועל דמותהּ של המדינה כמדינה יהודית ודמוקרטית המכבדת ומגשימה את זכויות האדם; כל זאת לצד המשך המאבק בשחיתות הציבורית ולמען טוהר המידות. במספר הזדמנויות הדגשתי כי אני רואה בתפקידי כ'נציב זכויות האדם', על אף שתפקיד זה לא הוסדר בישראל באופן פורמלי.
עוד הגדרתי כי במסגרת הטיפול בנושאים חברתיים-כלכליים, בביקורת ובנציבות תלונות הציבור, ייתן המשרד תשומת לב מיוחדת לטיפול המדינה באוכלוסיות חלשות, אשר הן מתקשות יותר מהאחרים לעמוד על זכויותיהן, ולעתים אין מי שישמש להן לפה. הדגשתי כי ההגנה על זכויות הפרט במדינת ישראל אינה פעולה הנעשית מתוך רצון טוב בלבד אלא מדובר בחובה חוקתית וחוקית החלה על רשויות השלטון, הנגזרת ממארג הדינים הפנימי של מדינת ישראל וכן מחובותיהּ של המדינה הנובעות מהדין הבין-לאומי. הזכויות החוקתיות המעוגנות בחוקי היסוד אינן אך אידיאל נשגב או מטרה נעלה אלא הן מטילות חובות משפטיות אשר להן השלכות אופרטיביות על תפקודן של רשויות השלטון. חשוב לחזור ולהדגיש כי ההגשמה של כבוד האדם באשר הוא אדם היא הבסיס לכל פעולותיו של השלטון במשטר דמוקרטי ..."